• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Spring naar de inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Koekies! enzo

  • Recepten
  • Verzorging
  • Spelen
  • Blog
  • Recepten Index
  • Contact
Je bent hier: Home / Recepten / Overige / Supersnelle Havermelk

Supersnelle Havermelk

9 januari 2015 door Kas 2 Reacties

Ik maak geregeld havermelk. Niet om zo te drinken, dat vind ik niet lekker en de kinderen ook niet, maar het is een goede vervanger van melk in recepten. Normaal gesproken laat ik de havermout 24 uur weken met een beetje citroensap om ervoor te zorgen dat het enzym fytase het fytinezuur kan afbreken. Nee, ik ben geen wetenschapper, al klinkt het wel erg wetenschappelijk... Fytinezuur is een antinutriënt, het bindt zich aan vitaminen, mineralen en spoorelementen die daardoor niet meer opgenomen kunnen worden door ons lichaam. Klinkt eng, dat beaam ik, maar je hoeft je niet zo heel veel zorgen te maken.Ik heb wat research gedaan naar fytinezuur voor ik begon met schrijven en heb opmerkelijke informatie gevonden;Onderzoekers hebben het effect van 24 uur weken op fytinezuur, ijzer en zink onderzocht in gierst, sorghum, maïs, rijst en peulvruchten. Ja, het fytinezuur nam iets af, maar het verdween absoluut niet. Sterker nog: ook de gehaltes aan ijzer en zink namen af door het weken! Heeft het weken dan nog wel meerwaarde? Ook daar hebben de onderzoekers naar gekeken. Ze hebben voor en na het weken de ratio’s berekend. De ratio’s zeggen iets over de hoeveelheid fytinezuur t.o.v. de hoeveelheid ijzer en de hoeveelheid fytinezuur t.o.v. de hoeveelheid zink. Deze ratio’s veranderden nauwelijks, wat suggereert dat weken niet echt effectief is als je de opname van de mineralen wilt verbeteren. Fytinezuur blijkt ook voordelen te hebben;
  • hoge botmineraaldichtheid
  • remt de aanmaak van osteoclasten
  • fytinezuur is een anti-oxidant, vangt vrije radicalen
Bron: iamafoodie.nl Of het dus écht zo schadelijk is.... Ik zet er mijn vraagtekens bij. En dan nu, het recept!
De pérfecte vervanger voor melk in een gerecht!
2015-01-09 13:41:50
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
10 min
Total Time
20 min
Prep Time
10 min
Cook Time
10 min
Total Time
20 min
Ingredients
  1. 300 gram havermout
  2. 700 milliliter water
  3. 15 milliliter vanille extract
Instructions
  1. Doe de havermout en het vanille extract in een kom en schenk het water erbij
  2. Mix het even goed door met een staafmixer
  3. Laat het een minuut of 10 staan
  4. Giet het mengsel door een fijne zeef en vang de havermelk op
Notes
  1. Als je havermelk een tijdje staat, scheidt het water en haver, dit geeft helemaal niks, gewoon even schudden en je melk is klaar voor gebruik
By Kas
Koekies! enzo https://koekiesenzo.nl/

Delen:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Reddit
  • Google
  • E-mail

Gerelateerd

Onderwerp: Overige, Recepten, Sapjes en Drankjes Tags: havermelk recept, havermelk zelf maken, kidsproof, lactosevrij, peuterproof, suikervrij, supersnelle havermelk

« Lekkere Waterkefir Limonade Variaties
Poffertjes met Havermelk en Rozijnen »

Speak Your Mind

  • WP Comments
  • Facebook Comments

2 reacties op “Supersnelle Havermelk”

  1. Foodblogswap - Snelle havermelk - Teveel kookboeken!?! schreef:
    30 juni 2015 om 13:50

    […] Einde van de maand dus foodblogswap. Weinig tijd dus deze keer heb ik op de site Koekies! enzo een eenvoudig maar veelzijdig recept gekozen : supersnelle havermelk. […]

    Beantwoorden
  2. Rauwe Paranoten Melk | Koekies! enzo schreef:
    3 juli 2016 om 14:51

    […] dat ik een recept heb gedeeld van melkvrije melk. Begin januari vorig jaar poste ik het recept voor supersnelle havermelk en lekkere rauwe cashewnoten melk. Havermelk is erg makkelijk als je pannenkoeken wil bakken […]

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Primaire Sidebar

  • 
  • 
  • 
  • 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief



Green Bean Baby Set review!

Uitgelichte recepten




Tags

aardappel agave amandelen Amandelmeel Banaan body&fit body en fit cacaopoeder chocolade copycat dadel dadelpasta dadels ei eivrij erythritol foodblogswap geraffineerde suikervrij gezond ontbijt gezond tussendoortje glutenvrij havermout honing kaneel kefir keto kidsproof kokosbloesemsuiker kokosmeel kokosolie koolhydraatarm lactosevrij maple syrup melkkefir paleo peuterproof raw roomboter slagroom spelt suikervrij tarwevrij vanille vanille extract zelf chocolade maken

Footer

insta-peek

Instagram has returned invalid data.

Over mij

  • 
  • 
  • 
  • 

Ik ben Kas, moeder van twee pubers en een peuter. Gek op bakken, gezonde voeding zonder e-nummers, geraffineerde suiker en tarwe. Druk bezig met natuurlijk ouderschap, groene opvoeding, borstvoeding en wasbaar luieren.

laatste blogs

Copyright © 2021 Koekies! enzo on the Foodie Pro Theme

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres.
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Onze website verzamelt digitale koekies voor onze statistieken. Ga je hiermee akkoord?Natuurlijk!Lees meer