Eigenlijk ben ik twee weken te laat met dit recept. Spijs wordt immers veelvuldig gebruikt in sinterklaas receptjes. Maar het wordt ook gebruikt als vulling voor de kerststol. Vroeger kocht ik gewoon zo'n ding bij de Albert Heijn. Een "ambachtelijke feeststol" noemen ze het. Als je even naar de ingrediënten kijkt, zie je dat het hoofdbestanddeel tarwebloem is. Dat is al een no-go. Bijna ⅓ van de "ambachtelijke feeststol" bestaat uit suiker. Het wordt zelfs zeven keer (!) genoemd in de ingrediëntenlijst.
Tijd voor iets nieuws dus! Ik maak mijn rauwe spijs met amandelmeel. Je kan ook losse (blanken) amandelen vermalen in je keukenmachine, maar hou er rekening mee dat de structuur dan een stuk korreliger is.
Binnenkort zal ik een goed recept delen van een echte ambachtelijke, eerlijke kerststol. Zonder troep. Zonder verstopte suiker. Beloofd.
- 200 gram amandelmeel
- 50 gram ahornsiroop, plus een eetlepel extra
- 5 milliliter rozenwater of vanille extract
- Meng alle ingrediënten, behalve de extra eetlepel siroop, in een beslagkom
- Kneed het met schone handen goed door elkaar tot je de juiste consistentie te pakken hebt
- Is je spijs te droog kan je voorzichtig kleine beetjes ahornsiroop toevoegen
- Je kan de ahornsiroop vervangen door agave of honing, persoonlijk vind ik honing een té uitgesproken smaak hebben en gebruik dit dus liever niet
Speak Your Mind