Gezonde melkvrije melk, bomvol seleen
2016-06-30 16:35:38
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
4 hr
Total Time
4 hr 10 min
Ingredients
- 300 milliliter water
- 150 gram paranoten
- een eetlepel citroensap
- een halve vanille boon
- 700 milliliter water, verdeeld
- 1 dadel
Instructions
- Weeg de noten en de 300 milliliter water af en doe deze samen met het citroensap en de vanille boon in een pot of fles
- Laat de noten minimaal 4 uur weken
- Gooi het weekwater weg en spoel de paranoten een paar keer goed af
- Doe de noten, dadel en vanille boon met 200 milliliter water in je keukenmachine
- Mix tot er totdat je helemaal geen stukjes noot meer ziet, dit duurt ongeveer 5 minuten
- Schenk de rest van het water erbij en mix nog een paar minuten goed door
- Giet de melk door een kaasdoek, of dubbele panty en wring alle melk uit de vermalen noten
- Er zitten waarschijnlijk nog kleine stukjes noot in je melk, dus de stap hierboven mag je gerust herhalen
Notes
- Je kan de notenpulp weggooien, of laten drogen en er koekjes van bakken bijvoorbeeld
- Heb jij geen problemen met kleine stukjes in je 'melk', kun je het ook drinken zonder de pulp eruit te filteren, dit is natuurlijk ook een stuk gezonder
- Bewaar de melk in de koelkast, hier is hij 2 á 3 dagen houdbaar
Koekies! enzo https://koekiesenzo.nl/
Leuk artikel, echter een kanttekening dat je teveel seleen kan binnen krijgen, wellicht goed ook toe te voegen. Er wordt gezegd dat 1 paranoot per dag voldoende is, max 5 per dag. Wist u dit? Gehaltes kunnen wisselen maar enige voorzichtigheid is okay, overdaad schaadt in deze.