De maand juli is alweer bijna voorbij, dat kan maar een ding betekenen! Foodblogswap! Deze maand mocht ik iets maken van equileven, de blog van Marjolijn. Op haar website vind je vooral dagelijkse recepten, zonder poespas, zonder pakjes en zakjes. Dat komt dus helemaal in mijn straatje Jammer genoeg is ze pas verhuisd, van een studentenblog naar een foodblog, dus het aantal recepten waar ik uit kon kiezen was beperkt. Maar net zoals vorige maand, is het gelukt iets te kiezen wat ik normaal nooit maak.
Quesadilla is een Mexicaans gerecht. Letterlijk betekent het woord 'kaasdingetje'. Marjolijn zegt; "Het klinkt als festivaleten, maar blijkbaar is het – mits je de goede vulling kiest – een volwaardige maaltijd". Je pleurt er van alles op, groenten, vlees én veel kaas, vouwt hem dubbel in de pan, bakt hem nog even kort aan beide kanten om de kaas te smelten en klaar is Kas. Een soort tosti dus, maar dan anders Waarom heb ik gekozen voor quesadilla’s? Door mijn tarweallergie moet ik de wraps zelf maken en dat had ik nog niet eerder gedaan
Als kleine aanvulling op het recept heb ik wat vulling ideetjes voor jullie opgezocht, scheelt weer zoeken
Vier kazen pizza quesadilla - engelse website
Broccoli quesadilla - engelse website
Ontbijt quesadilla met bosbessen - engelse website
Chorizo quesadilla - nederlandse website
Een uitzonderlijke, maar misschien wel het proberen waard
Pindakaas, aardbei en banaan quesadilla - engelse website
- 320 volkoren speltmeel
- 85 gram Werz 4 koren meel of speltmeel
- 6 gram zout
- 70 gram ghee
- 235 milliliter kokend water
- olie om te bakken
- Kan van alles zijn, ik heb uitjes, paprika, ham, tomaat en kaas gebruikt en op een paar salami en sambal, ook erg lekker
- Meng het volkoren speltmeel en het andere meel met het zout, ghee en kokend water
- Roer goed door elkaar, tot al het water is opgenomen
- Kneed het deeg een paar minuten tot het niet meer aan je handen plakt, eventueel een beetje spelt toevoegen
- Draai 12 balletjes van het deeg, ongeveer 60 gram per stuk
- Leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik, afgedekt met huishoudfolie minimaal 1, maximaal 6 uur staan
- Zet een pan op middelhoog vuur met een paar druppels olie erin
- Bestrooi je werkplek royaal met bloem en rol de balletjes uit tot een dunne ronde plak
- Als je pan heet is, zet hem dan iets lager en leg er een wrap in, bak hem tot er luchtbellen onder de wrap zichtbaar zijn
- Draai je wrap om en bak hem nog een halve minuut, of tot hij licht begint te verkleuren
- Als alle balletjes tot wraps zijn omgetoverd kun je beginnen met beleggen
- Beleg een halve wrap, voorbeeld; begin met kaas, ui, paprika, ham, tomaat en eindig met kaas
- Vouw hem in de pan dicht en bak hem aan beide kanten bruin, tot de kaas gesmolten is
- Maak hem niet te dik, less is more
- Snijd de quesadilla in drie stukken, eet smakelijk!
- Laat het deeg écht minimaal een uur rusten, zo is het beter uit te rollen!
- Probeer de wraps zo dun mogelijk te maken, dit gaat het beste als je het deeg tijdens het rollen meerdere malen omdraait
- Als de ene ligt te bakken, heb je genoeg tijd om de volgende te rollen, bewaar ze op een stapel, net zoals pannenkoeken
Superleuk! En ook heel gaaf dat je de wraps zelf hebt gemaakt, dat ga ik zeker ook eens proberen