Jullie weten dat ik vorige maand niet mee heb gedaan aan de foodblogswap. Mijn zoon is jarig geweest en daaropvolgend sinterklaas. Druk druk druk. Aangezien dit recept pas tegen kerst online hoeft te staan heb ik meer tijd om iets lekkers te kiezen en maken. Na de verdeling heb ik snel gekeken welke blog ik toegewezen had gekregen.
Ha! My happy kitchen! De blog van Anne-Marie Ik heb een tijdje terug al iets gemaakt van haar website, die heerlijke panna cotta van laatst! Toen twijfelde ik tussen haar banoffee pie en het gekozen gerecht en ik moet toegeven dat ik deze keer ook twijfelde... En ook deze keer ga ik voor iets anders. Boter! Niet zomaar boter, maar kefir boter! Je leest het goed! Een probiotisch smeersel voor je bammetje, je toastje, je rijstwafel, je toastje, je sneetje kerststol... Noem maar op
- 500 milliliter slagroom
- 75 gram melkkefir korrels
- snuf keltisch zeezout *optioneel
- kruiden *optioneel
- Giet de slagroom in een weckpot en doe de melkkefir korrels hierbij
- Laat dit op een donkere plek 6 - 12 uur fermenteren
- Verwijder de korrels en giet de gefermenteerde slagroom in je keukenmachine of standmixer
- Mix op standje hoog, zeker 10 minuten tot de boter van de wei scheid
- Knijp al het resterende vocht uit je boter boven de beslagkom
- Doe de boter in een kom met koud water en kneed nog even door, blijf het water verversen tot het niet meer troebel is
- Dep je boter droog met een stuk keukenpapier, doe het in een dunne schone doek en knijp het laatste water eruit
- Je kan nu eventueel kruiden toevoegen of je boter in bakpapier of een botervorm drukken en in de koelkast bewaren
- Kleinere melkkefir korrels uit de slagroom vissen is een heel karwei, je kan de korrels ook in een panty doen en deze in de weckpot hangen, zodat je ze makkelijker kan verwijderen
- Je boter is ongeveer vier weken houdbaar in de koelkast
- Heb je geen melkkefir in huis, kan je dit weglaten, je krijgt dan 'normale boter', zonder probiotica
Ik heb waterkefirkorrels, kan ik dat ook gebruiken en heb ik dan ook de goede probiotica?
Groetjes Ina
Nee, jammer genoeg niet Ina. Waterkefir voedt zich niet met melk, of slagroom in dit geval…
Hela hola, boter karnen in de keukenmachine? Dit heb ik nog nooit gelezen. Doe je dit met het mes of met de blender (waarmee je ook slagroom klopt)?
Hoi! Jaaa bizar dat dat kan hè! Ik stond er ook van te kijken! Ik gebruikte mijn mixer, idd die waar ik ook slagroom mee klop