Het lekkerste rozijnenbrood EVER!
2015-06-13 11:57:00
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
2 hr
Total Time
4 hr
Deeg
- 112 gram volle melk
- 112 gram water, kamertemperatuur
- 5 gram droge gist
- 338 gram speltbloem
- een eetlepel gram suiker
- 6 gram zout
- 27 gram ongezouten zachte roomboter, in klontjes
Vulling
- 100 gram donkere rozijnen (of krenten)
- 100 gram gele rozijnen
- 1 theelepel kaneel (optioneel)
Instructions
- Wel de rozijnen een kwartier in warm water en knijp goed uit
- Zet je broodbakmachine op de stand 'deeg', dit is inclusief eerste rijs
- Doe alle ingrediënten voor het deeg in deze volgorde, water, melk, suiker, zout, roomboter, speltbloem en gist in de broodbakmachine, je kan de kaneel er ook bij doen als je dit gebruikt
- Als het kneedprogramma aflopen is kan je de rozijnen door het deeg duwen
- Doe het deeg terug in de broodbakmachine voor de eerste rijs
- Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en druk de lucht eruit
- Bol je deeg losjes op en laat hem afgedekt ± 20 minuten liggen
- Vorm je deeg vervolgens tot een brood, zie notities
- Dek het deeg af met ingevet plastic folie en laat het op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen
- Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 190 ºC.
- Zet je brood in de oven en verlaag direct de temperatuur naar 180 ºC
- Bak je brood in ± 45 minuten gaar
- Stort je brood direct na het bakken uit het bakblik op een rooster, bestrijk ze met boter en laat ze volledig afkoelen voordat je ze gaat snijden
Notes
- Zorg ervoor dat je gist niet in aanraking komt met je zout, suiker, melk of water, anders werkt het niet meer
Vormen
- rol het deeg met een deegroller uit tot een rechthoek, niet breder dan de lengte van het bakblik;
- rol het deeg vanaf de bovenkant stevig op en knijp de naad dicht;
- leg het deeg met de naad naar beneden in een ingevet bakblik.
Adapted from Uit de keuken van Levine
Adapted from Uit de keuken van Levine
Koekies! enzo https://koekiesenzo.nl/
Speak Your Mind