Natuurlijk begon ik meteen te kwijlen bij de gedachte aan de banoffee taart. Lianne zou hem in juli online plaatsen, maar ik was bang dat mijn recept dan pas in week twee van augustus online zou komen, aangezien ik al erg laat was, dus besloot ik van de week nog een kijkje te nemen op haar website. En daar stond 'ie dan... De frikandellenvlaai! De jongens zijn gek op frikadel, dus mijn keuze was snel gemaakt!Ik heb de tarwebloem vervangen door spelt en de suiker door een beetje honing. Ook heb ik de verhoudingen zo goed als verdubbeld, omdat ik een grotere taartvorm heb gebruikt als Lianne. Dit recept is goed voor een taartvorm van 30 centimeter. Meer heb ik er niet aan veranderd, want volgens mij is hij zo gewoon perfect. Niks meer aan doen dus!Ik maakte gisteren tiramisutaart en banoffee en ze zijn lekker!
— De Zoetekauw (@de_zoetekauw) 9 juli 2016
Frikandel, maar dan anders!
2016-08-02 23:36:50
Print
Prep Time
1 hr 30 min
Cook Time
45 min
Total Time
2 hr 15 min
Ingredients
- 380 gram spelt
- 8 gram gist
- een eetlepel honing
- flinke snuf zout
- 2 eieren
- 60 gram roomboter
- 150 milliliter (plantaardige)melk
- 15 ontdooide frikadellen
- 1 ui
- curry naar smaak
Vlaaideeg
- Doe de spelt, gist en zout in een kom
- Klop het ei los met de honing
- Doe de helft van het ei bij je speltmix, bewaar de rest om de vlaai mee te bestrijken
- Smelt de boter au bain marie en doe deze, samen met de melk, bij de rest van de ingrediënten.
- Kneed dit alles tot een soepel deeg en laat 1 uur rijzen in een afgedekte kom
- Leg een vel bakpapier op de bodem van je taartbodem en zet de rand vast
- Smeer de rand van je taartbodem in met wat roomboter of kokosolie en 'plak' hier wat bakpapier tegenaan
- Kneed je deeg na het rijzen opnieuw, zo haal je de lucht uit het deeg
- Gebruik twee derde om de bodem te bekleden en prik er wat gaatjes in
- Bewaar de rest van je deeg voor op de bovenkant
Vulling
- Snijd de frikandellen in vieren en snipper het uitje
- Verdeel de stukjes frikandel, uitjes en de curry over de bodem
- Rol het restje deeg uit tot een lap en snijd deze in repen en leg deze kruislings over de vlaai
- Snijd de restjes er netjes vanaf en bestrijk het geheel royaal met het resterende ei, zodat de bovenkant mooi bruin wordt
- Bak de frikadellenvlaai 45 minuten op 200 graden
Koekies! enzo https://koekiesenzo.nl/
Leuk verhaaltje er ook bij Kas! We kunnen toch nog wel een keer bakken van elkaars blog, dan hebben we een nieuwe kans. Tof dat je kids de frikandellenvlaai ook zo’n succes vonden.
Misschien aan Daisy vragen of we volgende maand nog een keertje mogen Ik ga de vlaai van de week nog een keer bakken, als verassingstaartje voor mijn frikadellen-lover-neefje zijn verjaardag!