• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Spring naar de inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Koekies! enzo

Bewust en gezond, maar vooral erg lekker!

  • Recepten
  • Verzorging
  • Spelen
  • Blog
  • Recepten Index
  • Contact
Je bent hier: Home / Recepten / FBS: Stroopkoeken van Willeke

FBS: Stroopkoeken van Willeke

2 november 2016 door Kas Reageer

Het is alweer oktober, wat vliegt de tijd. Eigenlijk moest het foodblogswap recept voor het einde van de maand november online staan, maar door een letterlijke 'kink in de kabel' heb ik een week zonder internet, telefoon en televisie gezeten. Vanochtend is de netwerkbeheerder op visite geweest en hij wist het probleem gelukkig snel te verhelpen. Deze maand kreeg ik de blog toegewezen van Willeke; mamma'tje van alles. Ze is ook echt een mammatje van alles! Willeke is een fulltime huismoeder die van alle markten thuis is. Ze is net als wij gestopt met het eten van tarwe, e-nummers en geraffineerde suikers, ze houdt van minimaliseren en consuminderen en gooit zo min mogelijk weg. Ze leeft erg bewust en eerlijk gezegd hou ik daar wel van!Op haar website vind je verschillende gezonde en bewuste recepten. Van bloemkoolschotel tot wortelsoep. Mijn oog viel in eerste instantie op de evergreen koek. Maar bij nader inzien heb ik toch gekozen voor de stroopwafels. Ik ben gek op stroopwafels en ze staan al een poosje op mijn lijstje, maar ben er nog niet aan toegekomen om ze te maken. Ik heb ook geen kniepertjes ijzer, jammer genoeg. Die staat ook op mijn lijstje... Mijn kerstlijstje haha Ik heb verschillende ingrediënten gewijzigd, zo heb ik ahorn siroop (maple syrup) gebruikt in plaats van honing en de roomboter vervangen door reuzel. Ja, reuzel. Puur varkensvet. Getsie zul je denken. Maar dat hoeft helemaal niet. Ten eerste is het natuurlijk. Het wordt niet bewerkt. Ten tweede is reuzel een 'stabiel vet'. Het oxideert niet en dus komen er geen vrije radicalen vrij in je lichaam. Vrije radicalen zorgen voor cel beschadiging, dat wil je niet hebben toch? Reuzel bevat trouwens ook geen transvetten en verlaagt je cholesterol. Dat is ook een groot voordeel. Als je reuzel gebruikt om mee te bakken, krijgt je baksel een hartige smaak. Ik bak geregeld mijn eitje in reuzel, harstikke lekker. De combinatie reuzel en caramel is gewoon de bom. Echt een must try.Het deeg was een beetje lastig te kneden, het werd een stevig deegje. Het uitrollen was ook geen pretje, maar het is toch gelukt. Aangezien ik (nog) geen kniepertjes ijzer heb, zijn het koeken geworden in plaats van wafels. Uitgestoken met een vormpje, zodat ze ongeveer dezelfde vorm zouden hebben, dit is ook aan te raden, je moet de koeken immers op elkaar leggen met caramelstroop ertussen. Ik kan niet wachten tot ik mijn kniepertjes ijzer heb, dan ga ik dit recept zeker nog een keer maken. Want de stroopkoeken zijn hartstikke lekker
Lekker voor bij de koffie, of tussendoor
2016-11-02 17:20:33
Print
Voor de koeken
  1. 240 gram spelt
  2. 35 gram kokosbloesemsuiker
  3. 80 gram reuzel
  4. 1 ei
  5. snufje zout
Voor de stroop
  1. 100 gram ahorn siroop
  2. 60 gram kokosbloesemsuiker
  3. 16 gram reuzel
  4. een theelepel vanille extract
  5. snuf zout
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Kneed alle ingrediënten voor de koek goed door elkaar, tot je een mooi deegje hebt
  3. Rol je deeg uit tot een plak van ongeveer 1/2 centimeter
  4. Steek met een vormpje de koeken uit en bak ze in gaar in 10 a 12 minuten
  5. Zet ondertussen een pannetje op het vuur met daarin de ahorn siroop en kokosbloesemsuiker
  6. Breng al roerend aan de kook, op middelhoog vuur
  7. Laat het mengsel ongeveer twee minuten koken op laag vuur en draai het daarna uit, laat het pannetje nog even op de warmtebron staan, dan karameliseert het nog een beetje verder
  8. Als je stroop gestopt is met borrelen, schep je de reuzel, vanille en zout erbij, roer tot de reuzel volledig is gesmolten
  9. Als de koeken zijn afgekoeld en de caramel niet meer gloeiend heet is kun je een koekje insmeren met wat caramel en er nog een koek opleggen
Notes
  1. LET OP: Gekarameliseerde suiker is heel erg heet! Zorg dat er geen kleine kinderen of huisdieren in de keuken zijn! Doe voorzichtig!
  2. Laat je niet verleiden om een beetje te proeven, je verbrand jezelf geheid, ik spreek uit ervaring
  3. Tijdens het afkoelen dikt je caramel verder in, hij smeert een stuk makkelijker als hij nog een beetje warm is
By Kas
Koekies! enzo https://koekiesenzo.nl/

Delen:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Reddit
  • Google
  • E-mail

Gerelateerd

Onderwerp: Koekies, Recepten Tags: foodblogswap, foodblogswap oktober 2016, kokosbloesemsuiker, mammatje van alles, reuzel, spelt, stroopkoeken van willeke, stroopwafel recept, stroopwafels, vanille, zelf stroopkoeken maken

« Chocolade Chip Koekies met Havermout
FBS: Pepernoten Mousse van Sandra »

Speak Your Mind

  • WP Comments
  • Facebook Comments

Geef een reactie Reactie annuleren

Primaire Sidebar

  • 
  • 
  • 
  • 

Even Voorstellen

Ik ben Kas, moeder van twee pubers en een peuter. Gek op bakken, gezonde voeding zonder e-nummers, geraffineerde suiker en tarwe. Druk bezig met natuurlijk ouderschap, groene opvoeding, borstvoeding en wasbaar luieren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief



Uitgelichte recepten




Tags

aardappel agave amandelen Amandelmeel Banaan body&fit body en fit cacaopoeder chocolade copycat dadel dadelpasta dadels ei eivrij erythritol foodblogswap geraffineerde suikervrij gezond ontbijt gezond tussendoortje glutenvrij havermout honing kaneel kefir keto kidsproof kokosbloesemsuiker kokosmeel kokosolie koolhydraatarm lactosevrij melkkefir paleo peuterproof raw roomboter slagroom spelt suikervrij tarwevrij vanille vanille extract zelf chocolade maken zelf verzorgingsproducten maken

Footer

insta-peek

Instagram has returned invalid data.

Over mij

  • 
  • 
  • 
  • 

Ik ben Kas, moeder van twee pubers en een peuter. Gek op bakken, gezonde voeding zonder e-nummers, geraffineerde suiker en tarwe. Druk bezig met natuurlijk ouderschap, groene opvoeding, borstvoeding en wasbaar luieren.

laatste blogs

· COPYRIGHT © 2014 - 2019 · Koekies! enzo · Privacyverklaring ·

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres.
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Onze website verzamelt digitale koekies voor onze statistieken. Ga je hiermee akkoord?Natuurlijk!Lees meer