Vanille is toch wel het meeste gebruikte product in mijn keuken. Ik mix het door mijn shake, gebruik het in koek en gebak, ik mix het vaak door de zaterdag koffie van de jongens. Je kan wel zeggen dat ik écht hart heb voor vanille. Ik hou ervan. Het smaakt niet alleen lekker, het ruikt ook nog eens fantastisch. In de winkel kun je verschillende soorten vanille kopen, het aroma van dr. Oetker. Het woordje 'aroma' zegt eigenlijk al genoeg. Het is niet gemaakt van échte vanille. Kan ook niet voor die prijs. Je hebt de iets duurdere variant, vanille essence van Jo-La. Ook niet gemaakt van echte vanille. In dit soort producten wordt vanilline gebruikt. Dit is een stofje wat ze maken uit de bast van een kruidnagelboom. Om de kleur van vanille na te bootsen gooien ze er een beetje karamel kleurstof doorheen.
Ik snap aan de ene kant wel waarom veel mensen deze vanille verkiezen boven de échte. Het is stukken goedkoper, en doet je denken aan vanille. Ik heb ook een flesje essence in de kast staan. Gebruik het regelmatig in proefbaksels. Het is natuurlijk zonde van the real deal als je cake/taart/koekjes mislukken. Weggegooide vanille.
Een poosje terug ging mijn geliefde zakje vanille poeder op. Na een snelle zoektocht online kwam ik tot de conclusie dat het té duur was om 'even snel' te kopen. Een zakje van 10gr kost €15,45, exclusief verzendkosten. Ja je leest het goed vijftieneuroenvijfenveertigcentexclusiefverzendkosten
Ik ben nogal een hoarder. Ik kan dingen niet goed weggooien. Ook niet mijn gebruikte en leeg geschraapte bourbon vanille stokjes. En daar was mijn oplossing! Ik heb de stokjes laten drogen. Gewoon een weekje of twee open en bloot op de vensterbank. Voor een extra smaak boost heb ik ook twee 'volle' stokjes laten drogen. Mijn nieuwe vanille poeder was in een mum van tijd klaar! Tadaa! Zo simpel. Zo lekker. Klaar voor het volgende baksel!
Voor de ongeduldige mensjes onder ons; je kan de vanillestokjes ook uitdrogen in de oven! Je poeder valt dan niet meer onder het kopje 'rauw', maar dit geeft niet als je het toch alleen gebruikt in koekjes en dergelijke.
Droog de vanille stokjes een week of twee op je vensterbank, of snijd ze open en leg ze 5 minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden.
Snijd de gedroogde vanille in stukjes en hak ze tot poeder in een koffiemolentje of bullet. Heb je ze in de oven gedroogd, laat ze dan eerst volledig afkoelen voor je ze verder gaat verwerken.
Bewaar je poeder in een goed afgesloten bakje
Ingrediënten
Bereiding
Droog de vanille stokjes een week of twee op je vensterbank, of snijd ze open en leg ze 5 minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden.
Snijd de gedroogde vanille in stukjes en hak ze tot poeder in een koffiemolentje of bullet. Heb je ze in de oven gedroogd, laat ze dan eerst volledig afkoelen voor je ze verder gaat verwerken.
Bewaar je poeder in een goed afgesloten bakje
Speak Your Mind