Maak je eigen probiotische drankje!
2015-06-15 22:04:23
Print
Ingredienten
- 1,5 liter water
- 7,5 gram groene of zwarte thee
- 150 gram rietsuiker
- 35 milliliter kombucha thee of appelazijn
- 1 kombucha zwam
Instructies
- Neem een grote glazen pot van minimaal 2 liter
- Spoel hem goed om met heet water en azijn
- Kook 250 milliliter water en doe de thee erbij, laat 15 minuten trekken
- Verwijder de theezakjes, of losse thee en los de suiker hierin op
- Giet de warme thee in de glazen pot en schenk hier de rest van het water bij, 1250 milliliter
- Check of het water niet te warm is, het mag maximaal 40 graden zijn
- Schenk de kombucha thee of appelazijn erbij en roer even door
- Doe voorzichtig je kombucha zwam in het theewater
- Dek de pot af met een zakdoek, kaasdoek of theedoek en zet vast met een elastiekje
- Zet de pot donker weg, en laat 7 - 14 dagen fermenteren
Kombucha oogsten
- Na 7 - 14 dagen kun je een rietje onder je moederzwam en baby steken en een beetje proeven
- Vind je hem lekker kan je de drank gaan oogsten
- Haal met schone handen de moeder en kind zwam uit het theewater
- Leg deze op een diep bord met een laagje kombucha thee
- Maak een nieuwe batch door bovenstaande stappen te volgen
- Giet je kombucha thee in schone flessen en zet in de koelkast
Tips en Tricks
- Laat je kombucha zwam niet in aanraking komen met metaal, dit is niet goed voor de bacteriën
- Ontlucht je flessen een keer per dag, zodat ze niet ontploffen door de druk
- Gebruik alleen pure thee en suiker, geen thee met smaakjes en geen plantaardige zoetstoffen zoals stevia
Koekies! enzo https://koekiesenzo.nl/
Geef een reactie