• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Spring naar de inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Koekies! enzo

  • Recepten
  • Verzorging
  • Spelen
  • Blog
  • Recepten Index
  • Contact
Je bent hier: Home / Recepten / Doe-het-zelf Citroen Extract

Doe-het-zelf Citroen Extract

9 juni 2016 door Kas Reageer

Een poosje geleden heb ik jullie verteld hoe je heel simpel je eigen vanille en sinaasappel extract kan maken. Veel lekkerder dan de synthetische variant! Zo ook dit citroen extract. Echt. Een stuk goedkoper ook, want maak je dit een keer, heb je eigenlijk een levenslange voorraad. Hoe dan? Eens in de zoveel tijd vul je het flesje weer aan met wodka en de rest gaat vanzelf Waarom biologische citroenen?Niet biologische citroenen worden bespoten met het schimmelwerende middel Imazalil. Deze fungicide is zeer schadelijk. Imazalil is oplosbaar in alcohol en azijnzuur. De citroenen afspoelen met water heeft dus niet veel nut. Dit is wat Wikipedia te melden heeft over dit middel:[su_quote]Imazalil is irriterend voor de ogen en corrosief voor de huid. Op lange termijn kan het nadelige effecten hebben op de lever. De stof is zeer toxisch voor waterorganismen.[/su_quote]De citroenen worden ook nog bespoten met Bifenyl-2-ol, dit is een zogenaamd biocide. Klinkt een stuk beter dan pesticide, maar dit is het niet. Biocides doden ongewenste beestjes op de citroenen. Bifenyl-2-ol is niet goed oplosbaar in water, dus afspoelen heeft ook niet veel nut. Het is wel oplosbaar in organische oplosmiddelen, zoals terpentine. Wikipedia:[su_quote]Bifenyl-2-ol kan irritatie veroorzaken van de ogen en de luchtwegen en is schadelijk bij inslikken. De stof is zeer acuut toxisch voor waterorganismen, vooral algen.[/su_quote]De glimmende, gladde waslaag ziet en voelt niet natuurlijk aan. Toch is dit het minst schadelijke. De waslaag is gemaakt van de afscheiding van de vrouwelijke lakschildluis. Het klinkt nasty en is niet natuurlijk, aangezien ze de 'schellak' vloeibaar maken met water en sodiumcarbonaat. Daarna wordt het gebleekt met sodiumhypochloride. Kort samengevat is schellak ook een toevoeging die je liever wil mijden. 
PUUR NATUUR, GEEN SYNTHETISCHE TROEP!
2016-06-09 10:51:17
Print
Ingredients
  1. 500 milliliter goede wodka
  2. 2 biologische citroenen
Instructions
  1. Giet de wodka in een goed afsluitbare fles
  2. Probeer met een dunschiller zoveel mogelijk gele schil van de citroen af te krijgen
  3. Haal eventuele witte stukjes van de schil af, dit maakt je extract bitter
  4. Doe de citroenschillen bij de wodka
  5. Zet het flesje op een koele, donkere plek en schud het dagelijks even
  6. Na zo'n 8 weken is je citroen extract goed op smaak
Notes
  1. Ik laat mijn citroen extract 10 weken staan, dan is hij perfect, naar mijn mening
  2. Als de citroenschillen hun kleur verliezen vervang ik ze door nieuwe en ik vul het flesje van tijd tot tijd bij met wodka
  3. In recepten wordt citroen essence vaak toegepast in druppels, deze kun je vervangen door een gelijk aantal theelepels citroen extract
  4. Maak je geen zorgen over de alcohol, deze verdampt tijdens het bakken
By Kas
Koekies! enzo https://koekiesenzo.nl/

Delen:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Reddit
  • Google
  • E-mail

Gerelateerd

Onderwerp: Koolhydraatarm, Overige, Raw, Recepten Tags: biologische citroenen, wodka, zelf citroen aroma maken, zelf citroen extract maken, zelf extract maken

« Havermout Koekies Gevuld met WheyTella
WheyTella Brownie Mug Cake »

Speak Your Mind

  • WP Comments
  • Facebook Comments

Geef een reactie Reactie annuleren

Primaire Sidebar

  • 
  • 
  • 
  • 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief



Green Bean Baby Set review!

Uitgelichte recepten




Tags

aardappel agave amandelen Amandelmeel Banaan body&fit body en fit cacaopoeder chocolade copycat dadel dadelpasta dadels ei eivrij erythritol foodblogswap geraffineerde suikervrij gezond ontbijt gezond tussendoortje glutenvrij havermout honing kaneel kefir keto kidsproof kokosbloesemsuiker kokosmeel kokosolie koolhydraatarm lactosevrij maple syrup melkkefir paleo peuterproof raw roomboter slagroom spelt suikervrij tarwevrij vanille vanille extract zelf chocolade maken

Footer

insta-peek

Instagram did not return a 200.

Over mij

  • 
  • 
  • 
  • 

Ik ben Kas, moeder van twee pubers en een peuter. Gek op bakken, gezonde voeding zonder e-nummers, geraffineerde suiker en tarwe. Druk bezig met natuurlijk ouderschap, groene opvoeding, borstvoeding en wasbaar luieren.

laatste blogs

Copyright © 2021 Koekies! enzo on the Foodie Pro Theme

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres.
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Onze website verzamelt digitale koekies voor onze statistieken. Ga je hiermee akkoord?Natuurlijk!Lees meer