Deze bloederige vinger koekies heb ik vorig jaar ook gemaakt en waren een groot succes. Gemaakt van spelt, zonder geraffineerde suiker en zonder melk. Ik gebruik voor dit recept mijn aardbeien chia fruitspread, je kan dit met elke willekeurige jam, of zelfs (gesmolten) chocolade(pasta) vervangen. Dit maakt het er natuurlijk niet gezonder op
Gezond(er) Griezelen!
2015-10-18 16:29:11
Yields 20
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
15 min
Total Time
35 min
Ingredients
- 225 gram spelt
- 8 gram bakpoeder
- snuf zout
- 55 gram roomboter
- 50 gram palm of kokosbloesemsuiker
- 1 theelepel vanille poeder of extract
- 1 ei
- 30 milliliter amandel of rijstmelk
- 20 halve amandelen
- twee eetlepels aardbeien chia fruitspread
- theelepel cacaopoeder *optioneel
Instructions
- Meng het spelt, bakpoeder en zout in een beslagkom
- In een aparte bak, mix je de boter en suiker romig
- Hierbij giet je de melk, vanille en het ei, mix dit goed door elkaar
- Doe de je meel mix bij de natte ingrediënten en kneed dit tot een deeg
- Verdeel je deeg in 20 gelijke stukken en rol ze in langwerpige vingers
- Druk ze ietsjes plat en vorm ongelijke 'knokkels'
- Druk de amandel erin, naar beneden en naar achteren, op zo'n manier dat het op een nagel lijkt
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Leg de vingers op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak ze in ongeveer 15 minuten bruin en gaar
- Laat volledig afkoelen
- Trek voorzichtig een nagel van een vinger, leg een theelepeltje fruitspread op het 'nagelbed' en duw de nagel terug op zijn plaats
Notes
- Rol de vingers smaller dan je ze eigenlijk wil hebben, ze rijzen in de oven nog iets
- Om de knokkels nog echter te laten lijken kan je er streepjes in maken met een mesje
- Het cacaopoeder kan je gebruiken om de vingers er een beetje mee in te 'stoffen', zo zijn ze bijna niet van echt te onderscheiden!
- Maak je de vingers van te voren, wacht dan met stap 11 tot het laatste moment
Koekies! enzo https://koekiesenzo.nl/
Worden deze koekjes knapperig?
Nee, ze zijn erg bros en zacht vanbinnen. Als je zou knapperiger wil hebben kan je ze op een lagere temperatuur bakken zodat de palmsuiker niet helemaal oplost en na het afkoelen nog een keer in de oven gooien voor een extra bite